עור מגרד: תסמינים, סיבות וטיפולים
גרד הוא בעיה שכיחה שלעיתים קשה לאבחן את הגורם שלה. גרד מתאפיין בתחושה לא נעימה ורצון לגרד את העור.תופעה זו נפוצה בעיקר אצל אנשים מבוגרים, שכן העור נוטה להתייבש עם הגיל. גירוד עלול לגרום לעור להיראות אדום, מחוספס או גבשושי.
לעתים קרובות אמצעים פשוטים כמו מריחת קרם לחות יומיומי, שימוש בחומרי ניקוי עדינים ורחצה במים פושרים נוטים להפחית את תחושת הגרד.להקלה ארוכת טווח, חשוב לזהות את הגורם לגירוד. הטיפולים הנפוצים הם קרמים טיפוליים, חבישות לחות ותרופות נגד גירוד הניטלות בבליעה.
עור מגרד: גורמים
ישנן מספר סיבות שעלולות לגרום לגרד בעור.
מצבי עור כגון עור יבש (קסרוזיס), אקזמה (דרמטיטיס), פסוריאזיס, גרדת, טפילים, עקיצות חרקים וסרפדת עלולים לגרום לגירוד. גירוד בעקבות עור יבש עלול להחמיר במיוחד בתקופת החורף ובמקומות בהם האוויר יבש. תופעה זו הופכת לנפוצה יותר עם הגיל. זיהומים פטרייתיים וחיידקיים כמו אימפטיגו ופוליקוליטיס גורמים גם הם לגרד, אקזמה או אטופיק דרמטיטיס, ילדים נוטים יותר לסבול ממצב זה אם במשפחתם יש היסטוריה של אסטמה ואלרגיות. מזונות מסויימים עלולים להגביר את תסמיני האלרגיה ותחושת הגרד בעור . סרפדות המופיעות עקב אלרגיות, מתח, חום, פעילות גופנית או חשיפה לשמש באות לידי ביטוי בנגעים מוגבהים ומגרדים המופיעים לבד או בקבוצות. פסוריאזיס מתרחש עקב פעילות יתר של מערכת החיסון וכתוצאה מכך הגוף מייצר יתר תאי עור. אלה מצטברים ויוצרים כתמים מגרדים ומודלקים על פני העור.
הפרעות עצביות יכולות גם כן להוביל לגרד. תופעה זו מתרחשת בעיקר כאשר מערכת העצבים "מתבלבלת" ואומרת בטעות לעצבים שהעור מגרד, כשאין שום דבר ממשי שיגרום לכך. הפרעות עצביות יכולות להיגרם כתוצאה משלבקת חוגרת (הרפס זוסטר), טרשת נפוצה, שבץ מוחי או נזק עצבי/עצבים.
מצבים נפשיים יכולים אף הם לגרום לגירוד . אם הסיבה אינה פיזית, ייתכן והגירוד נגרם כתוצאה מגורמים פסיכולוגיים. גירוד כפייתי יכול להיות גם סימן לדיכאון, לחרדה, להפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, לפסיכוזה, לטריכוטילומניה (תלשית שיער כפייתית) וכו'.
גירויים בעור ותגובות אלרגיות גם יכולים להתרחש כתוצאה ממגע עם צמר, כימיקלים, סבונים ומחומרים אחרים העלולים לגרות את העור ולגרום לפריחה ולגירודים. דלקת עור ממגע היא כאשר גורם כלשהו בא במגע עם העור וגורם לפריחה מגרדת. הפריחה יכולה להיגרם כתוצאה מהמתכות בתכשיטים או מכימיקלים במוצרים קוסמטיים, במוצרי טואלטיקה ובמוצרי ניקוי.
עקיצות חרקים הן אחד הגורמים לגירוד. עקיצות יתושים הן הנפוצות ביותר בקרב עקיצות חרקים המובילות לגירוד. עקיצות של פשפשים וקרציות יכולות להיות קשות יותר לאבחון מכיוון שהן נראות כמו פריחה וגרד. כינים גם כן עלולות לגרום לתחושת זחילה בקרקפת שלך, יחד עם גירוד עז.
גירוד יכול להתחיל גם לאחר טיפולים עבור מחלות מסוימות כגון דיאליזה לכליות, כימותרפיה והקרנות. גירוד חמור בעור או גירוד כרוני הנמשך יותר משישה שבועות עלולים להשפיע על איכות החיים. המצב עלול להפריע לשינה או אפילו לגרום לחרדה ולדיכאון. גירוד וגרד ממושכים עלולים להגביר את עוצמת הגירוד, ולהוביל לנזק לעור, לזיהום ולצלקות. מומלץ לפנות לרופא במידה שהגירוד מחמיר או נמשך יותר משבועיים, כך שניתן יהיה לתת אבחון וטיפול מתאימים למקרה הספציפי.
עור מגרד: תסמינים ואבחון
עור מגרד יכול להופיע באזורים קטנים, כגון על הקרקפת, על הזרוע או על הרגל, או יכול להתפשט לכל הגוף. עור מגרד יכול להתרחש ללא שינויים ניכרים בעור או להופיע ככתמים אדומים; כסימני שריטה; כבליטות, ככתמים או כשלפוחיות; כעור יבש וסדוק, כחלקיקי עור או ככתמים דמויי קשקשים.
לפעמים גירוד יכול להיות קצר מועד אך לפעמים הוא נמשך זמן רב ויכול להיות חזק. שפשוף או גירוד של האזור גורם לו לגרד יותר וככל שהוא מגרד יותר, כך אנו מגרדים יותר. לשבור את מעגל הגירוד הזה יכול להיות לפעמים קשה מאוד.
לכן חשוב מאוד לאתר את הגורם לגירוד. זה עשוי לקחת זמן ולכלול בדיקה גופנית ושאלות לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך. אם הרופא חושב שהגרד בעור הוא כתוצאה ממצב רפואי מסוים, הוא עשוי לרשום הפנייה לבדיקות הכוללות:
· בדיקת דם כדי לקבוע אם אנמיה היא הגורם לגירוד שלך.
· בלוטת התריס (לזיהוי פעילות יתר של בלוטת התריס), בדיקות תפקודי כבד וכליות כדי לזהות אם אחד מאלה גורם לגירוד.
· צילום חזה כדי לראות אם ישנן בלוטות לימפה מוגדלות שגורמות לעור מגרד.
עור מגרד: טיפולים
ההתמקדות העיקרית של טיפול בעור מגרד הוא זיהוי הגורם לגירוד והתאמת הטיפול בהתאם. לעתים קרובות תרופות ללא מרשם פותרות את הבעיה, אך במקרה שהן אינן מקלות על הגירוד, יתכן שהרופא שלך ימליץ על תרופות מרשם או על טיפולים אחרים.
ראשית, יש להימנע מפריטים או ממצבים שגורמים לגירוד. מומלץ לנסות לזהות מה גורם לתסמינים שלך ולהימנע מחשיפה אליו. הגורם לתסמינים יכול להיות כל דבר, החל מביגוד, דרך חדר מחומם יתר על המידה, ועד לשימוש במקלחות חמות וחומרי ניקוי מסויימים. לאחר מכן, יש להימנע מלגרד. אם אין באפשרותך לשלוט בפעולת הגירוד, מומלץ לכסות את האזור המגרד. גזיזת ציפורניים ועטיית כפפות בזמן השינה ימנעו גירוד של האזור המגרד מתוך שינה. חשוב לזכור ששינה מספקת יכולה גם להפחית את הסיכון לעור מגרד.
מתח או חרדה עלולים להחמיר את הגירוד. מומלץ לנסות לפנות לייעוץ, או לנסות דיקור סיני, מדיטציה או יוגה כדי להקל על תחושת המתח והחרדה.
רצוי להתקלח במים פושרים ולא חמים. להגביל את השימוש במוצרי היגיינה עדינים לבתי השחי ולמפשעה. לא לשפשף חזק מדי את העור בזמן מקלחת. לאחר מכן יש לשטוף היטב את העור ולייבש אותו. כדאי למרוח קרם לחות. לאחר מקלחת כשהעור עדיין לח, ושוב לאחר החלפת בגדים.
יש לפנות לרופא המשפחה או לרופא עור אם הגירוד נמשך ואינו משתפר עם אמצעי טיפול עצמיים, או אם הוא חמור ומסיח את דעתך משגרת היום-יום שלך או מונע ממך לישון. במקרה שהגירוד משפיע על כל גופך או מלווה בסימנים ותסמינים אחרים כגון ירידה במשקל, חום או הזעות לילה, יש לפנות לעזרה של רופא משפחה או רופא עור בהקדם האפשרי לאבחון ולטיפול מתאים .
המידע מעודכן נכון לנובמבר 2023
בפנטן בייבי (דרמו קוסמטי): יש לעיין בתווית לפני השימוש.
בפנטן פלוס (תרופה ללא מרשם) :יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש. מכיל: Dexpanthenol, Chlorhexidine dihydrochloride
בפנטן טיפות עיניים (אביזר רפואי). למידע נוסף יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש
בפנטן סנסידרם (אביזר רפואי). יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש
בפנטן סנסידיילי (דרמו קוסמטי). יש לעיין בתווית לפני השימוש.
בפנטן תחליב גוף (דרמו קוסמטי). יש לעיין בתווית לפני השימוש
המידע באתר מוגש מטעם חברת באייר