פטמות סדוקות

 

פטמות סדוקות הן נגעים בפטמה שעלולים להתרחש במהלך תקופת ההנקה.

פטמות סדוקות מופיעות כסדקים או אפילו כחתכים, לפעמים עמוקים, שנוצרים על הפטמה. סדקים אלה כואבים למגע ובמקרים מסוימים עלולים אפילו לדמם.

כבר בימים הראשונים של ההנקה זה נורמלי להרגיש מתח מסוים בפטמה, כ-80-90% מהנשים שמניקות חוות תחושת כאב בשבועות הראשונים, אך רק כ-26% סובלות מכאבים חזקים וסדקים.

התופעה של פטמות סדוקות נובעת משני גורמים עיקריים: העור או המאפיינים האנטומיים של האם ומאפיינים מסוימים של התינוק המקשים על ההנקה כגון פרנום לשוני קצר מדי. שתי הסיבות הללו, יחד עם טכניקת הנקה שגויה, הן השורש של התחברות לא נכונה של התינוק לפטמה.

סדקים יכולים לגרום לכאב עז ולהרתיע מפני הנקה ובכך למנוע מהתינוק את מקור ההזנה הטוב ביותר לצמיחתו. בנוסף, סדקים עלולים להפוך לנתיב כניסה לחיידקים ולגרום לכאב גם כאשר המיקום והחיבור של התינוק נכונים, או אפילו להוביל לזיהומים בבלוטות החלב עד לכדי התפתחות של דלקת בשדיים.

פטמות כואבות ללא הנקה

למרות שהן נגרמות בעיקר בגלל הנקה לא נכונה, פטמות כואבות עלולות להופיע גם בגלל גורמים אחרים.

יתכן שמלכתחילה ישנה נטייה משפחתית או מרכיב גנטי הגורמים לתופעה של פטמות כואבות, פרט לעובדה שהפטמות הן, כשלעצמן, חלק מאוד עדין ורגיש בגופנו.

יתרה מכך, לכל אדם יש עובי עור שונה, ונשים בעלות עור דק יותר עלולות לסבול מגירויים וחתכים ביתר קלות.

השימוש בהלבשה תחתונה שלוחצת על השדיים והיגיינה לא מספקת, מגבירים עוד יותר את הסיכון לסדקים.

בכל מקרה של כאב בפטמות ממולץ להתייעץ עם הרופא המטפל לקבלת הטיפול הנכון עבורך.

cracked nipples

טיפול בפטמות כואבות

הדרך הטובה ביותר להימנע ממצב של פטמות כואבות וסדוקות היא להניק בתנוחה נכונה ויעילה. על האישה ועל התינוק להתמקם כראוי בזמן האכלה.

רצוי שהאם תהיה נינוחה נוחה ורגועה, עליה לשכב מעט, לשנות תנוחה לעתים קרובות ולא להיות כפופה לכיוון התינוק והתינוק צריך להיות מונח עם הפנים כלפי האם.

כדי להיצמד בצורה הטובה ביותר, פיו של התינוק חייב להיות פתוח לרווחה ולכסות לא רק את הפטמה עצמה אלא גם חלק מהשד עצמו (ככל שניתן בהתאם לגודל השד).

טיפול נוסף בפטמות כואבות נוגע לשלב שלפני ההנקה: רצוי לעסות את השד כדי להקל ולהניע את זרימת חלב האם, לסובב את הפטמה ולשחרר כמה טיפות חלב לריכוך האזור, לחטא אותו ולעזור לו להחלים.

במהלך ההנקה, שימוש במגן פטמות מסיליקון יכול להקל על הכאב ומאפשר לפזר את זמן ההאכלה.

לאחר סיום היניקה, מומלץ שהתינוק יתנתק מרצונו. אף על פי כן, אם ברצונך לשחרר את פיו לפני כן, לחיצה עדינה על זווית פיו של התינוק תמנע קריעה פתאומית וכואבת.

דרך נוספת להקלה על פטמות כואבות וסדוקות היא שמירה על היגיינה.

מספיק לשמור על השד נקי ויבש בהיגיינה יומיומית רגילה ללא שימוש בסבונים או בחומרי ניקוי אגרסיביים, שעלולים לגרות עוד יותר את האזור, ולשטוף ידיים במים פושרים לפני ההנקה.

רצוי ללבוש חזיות כותנה ובגדים רכים ונושמים שאינם מכווצים את השד, ולתת לו זמן לנשום כמה שיותר באמצעות ייבוש יסודי באוויר כדי להקל על הריפוי. בזמן התנגבות במגבת, יש לבחור במגבת רכה ולטפוח באמצעותה בעדינות על האזור ולא לשפשף אותו. זה גם עוזר לשמור על לחות העור ועל האלסטיות שלו.

לבסוף, גם התזונה חשובה: עדיף לאכול מזונות עשירים בוויטמין A או בבטא-קרוטן המעודדים ריפוי (כגון גזר או מלון) ובוויטמין C שהוא בעל תכונות מחדשות ונוגדות חמצון (פירות הדר ופירות אדומים). רצוי להימנע ממזונות מגרים כגון מאכלים חריפים.

 

כיצד לטפל בפטמות סדוקות

טיפול בפטמות סדוקות יכול להעשות במקביל להנקה.

שמירה על היגיינה, התחברות נכונה של התינוק שימוש במשחות המתאימות לפטמות כואבות או סדוקות, מקלים על התסמינים ומטפלים בתופעה.

במקרים של דימום בפטמות סדוקות, נפיחות וחום יש לפנות מיד לייעוץ רפואי.

בפנטן בייבי (דרמו קוסמטי): יש לעיין בתווית לפני השימוש.

בפנטן פלוס (תרופה ללא מרשם) :יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש. מכיל: Dexpanthenol, Chlorhexidine dihydrochloride

בפנטן טיפות עיניים (אביזר רפואי). למידע נוסף יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש

בפנטן סנסידרם (אביזר רפואי). יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש

בפנטן סנסידיילי (דרמו קוסמטי). יש לעיין בתווית לפני השימוש.

בפנטן תחליב גוף (דרמו קוסמטי). יש לעיין בתווית לפני השימוש

המידע באתר מוגש מטעם חברת באייר